Highfive på 1-2-3

Highfive-programmet på 1-2-3

1

Lær deg å gjenkjenne hersketeknikker

Highfive lærer deg å gjenkjenne 10 ulike kategorier av hersketeknikker og viser deg hvordan du kan håndtere det når du selv eller andre blir utsatt for det. Gjennom Highfive blir du også bevisst på hersketeknikker du selv bruker 😉

  1. Utestenging og isolering
    Man sørger for at noen blir holdt utenfor og ikke får delta. Det kan være direkte ekskludering og avvisning, usynliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon eller isolering.
  2. Latterliggjøring
    Man dummer ut andre, bruker ironi på en sårende måte, eksponerer bevisst andres svake eller sårbare sider og gjør narr av dem. Man latterliggjør også andres evner, ferdigheter og fortrinn.
  3. Degradering
    Man nedvurderer og nedsnakker andre. Kaller dem med nedverdigende ord, bemerker stadig feil og mangler ved dem eller behandler dem med en ovenfra-og-ned-holdning. ”Blikking”, rasisme, kjønnsdiskriminering og mansplaining er eksempler på degradering.
  4. Baksnakking, ryktespredning og mistenkeliggjøring
    Man snakker nedsettende om personer som ikke er til stede. Sprer negativ og sårbar informasjon om andre. Rykter er sannhet og løgn i en farlig miks. Gjennom fabrikkerte rykter vekkes forakt, sinne og hat mot personer eller grupper.
  5. Emosjonelt søppel
    Man klager, hakker på andre, er sur, misfornøyd eller utakknemlig. Man tar frustrasjon og sinne urettmessig ut på andre.
  6. Pushing og invadering
    Man maser til man får viljen sin og respekterer ikke et nei. Man invaderer, tråkker over andres grenser og tar seg til rette.
  7. Vold og trusler
    Man truer eller utøver vold og lammer dermed andre med frykt.
  8. Definering av virkeligheten
    Man uttaler seg, gjerne med stor autoritet og troverdighet, for å fremme egne interesser. Man tar definisjonsmakten gjennom manipulering, generalisering, bagatellisering, benektelse, omskriving av historien eller ved å ta ting ut av sin sammenheng.
  9. Forstyrrelser og kaos
    Man bråker, avbryter, distraherer eller avleder slik at andre ikke kommer til ordet eller blir hørt.
  10. Anklager
    Man får andre på defensiven gjennom å angripe dem på ulike måter. Man tillegger dem meninger, holdninger og motiver de ikke har, gir dem skyldfølelse eller går til personangrep på dem. Dermed klarer man å sette lokk på diskusjoner og avlede fra det egentlige tema.
Kan kunnskapen om hersketeknikker misbrukes?
Denne kunnskapen kan selvfølgelig gjøre noen ekstra ”flinke” til å herse med andre, men det blir kanskje ikke så attraktivt å benytte seg av hersketeknikker, når alle har lært seg å avsløre det. 😊  Dessuten har vi tro på at de aller fleste blir motivert til å ta et oppgjør med hersketeknikker når de forstår hvor ødeleggende det er for dem selv og relasjonene deres.
2

Bli bevisst 5 grunnleggende verdier

Hva kjennetegner gode vennskap? Svarene dine på dette spørsmålet sier noe om verdiene dine. Highfive gir deg kunnskap om 5 grunnverdier som må være tilstede hvis du ønsker å bygge sunne og trygge relasjoner. Langt på vei er det de samme verdiene som også bygger trygge og bærekraftige samfunn. Dette kan fungere som et verdikompass i møte med ulike problemstillinger og utfordringer du møter i familien din, i vennskap og kjæresteforhold, i skole/jobb-sammenheng og i samfunnet forøvrig.

Tommel = likeverd
Tommelen er annerledes enn de andre fingrene, men veldig viktig. Det er lett  å tenke at det som er annerledes ikke er like bra eller at det ikke passer inn. Men nettopp på grunn av sin annerledeshet og sin unike plassering, fungerer tommelen så bra i samspillet med de andre fingrene. Det er våre ulikheter som gjør hver og en av oss unike og viktige. Mangfold kan styrke og berike fellesskapet når vi godtar oss selv og anerkjenner hverandres ulikheter.
Annerledes – men viktig og verdifull.
Pekefinger = Sannhet
Tør du peke på sannheten og stå opp for det som er rett også når det koster?
Ærlighet, åpenhet og tillit kjennetegner gode vennskap. Det å snakke sant bygger tillit. Derfor er det vanskelig, ja, nærmest umulig å stole på mennesker som lyver, bløffer, forteller halvsannheter eller har en skjult agenda. Vi ønsker oss heller ikke venner som vrir på det vi sier, tillegger oss meninger vi ikke har eller setter ut rykter om oss. Vi ønsker alle å omgås mennesker som er sanne.
Sannhet - grunnlaget for tillit
Langfinger = Respekt
Respekt må gå alle veier. Respekt er med å fremme en positivt dynamikk mellom mennesker. Den skaper en plattform for gjensidig tillit, utveksling og samarbeid. Respekt er mer enn overfladisk høflighet. Det handler om å behandle andre med verdighet, ta hensyn, gi anerkjennelse og vise takknemlighet for det mennesker gjør for oss. Respekt handler også om å anerkjenne andres rett til å sette grenser, til å ha egne meninger og til å ta egne valg.
Ønsker du å bli respektert, må du vise respekt.
Ringfinger = Kjærlighet
Ringfingeren bærer gifteringen, som et symbol på trofast kjærlighet. Kjærlighet er det motsatte av egoisme. Da er det ikke først og fremst våre egne følelser, ønsker og behov som er i sentrum, men den andres.
Egoismen tenker: «Hva kan jeg hente ut av denne relasjonen, hvordan kan jeg få mine behov dekket.» Men kjærlighet handler om å sette andre først og gjøre noe for andre uten baktanke. Kjærlighet vokser ut ifra frihet og skaper frihet.
Kjærlighet handler om å gi og sette andre fri.
Lillefinger = Ansvar
Lillefingeren er den minste av fingrene. Men enten man er liten eller stor, kan man ta ansvar for noe, i hvert fall for sine egne valg og sitt eget rot. Vi kan slutte å skylde på andre eller forvente at andre skal rydde opp etter oss eller ordne opp for oss. Når vi tar ansvar, bygger vi karakter og vi blir mer attraktive å være sammen med.
Ansvar handler om å ta eierskap i livet vårt og vokse.
3

Finn ut hvilken kultur du vil være med å bygge


Verdier og kultur påvirker oss mer enn det vi er klar over. 
Der vi føler oss trygge, inkludert og verdsatt, vil vi ikke være så redde for å feile. Vi vil være mer spontane og tørre å by mer på oss selv. Slike miljøer oppleves som attraktive fordi de i langt større grad preges av glede og humor, frihet og ekthet, tillit og respekt, åpenhet og nytenkning, entusiasme og kreativitet, samarbeid og deling. 

Derfor vil de som er en del av slike fellesskap også i større grad oppleve personlig utvikling og vekst. Ved å løfte opp viktige verdier, skaper vi ikke bare et godt psykososialt miljø der mennesker trives, men det åpner også opp for kreativ nytenkning og konstruktivt samarbeid, kvaliteter som er viktige i fremtidens samfunn.

En Highfive-kultur beskriver et fellesskap der mennesker heier på hverandre og arbeider sammen for at alle skal ha det bra og få mulighet til å yte sitt beste. I en Herske-kultur er det derimot de som benytter seg av hersketeknikker som har innflytelse og makt og som setter agendaen. 

Der hvor mennesker går på kompromiss med grunnleggende verdier og benytter seg av hersketeknikker, vil det alltid gi seg utslag i kulturen. Highfive lærer deg å gjenkjenne hva som kjennetegner både sunne og usunne kulturer.

-kultur
Herske-kultur

Målet i denne kulturen er at alle skal føle seg trygge og få mulighet til å utvikle seg.

I denne kulturen har mange som mål å hevde seg selv og klatre oppover i hierarkiet, selv om det skjer på bekostning av andre.

Lite hierarki.
Fokus på samarbeid.
Man hjelper hverandre og heier på hverandre.

Sterkt hierarki
Fokus på individuelle rangeringssystemer
Mye rivalisering.

Høyt tillitsnivå.
Alle kan kjenne seg trygge.

Lavt tillitsnivå
Ingen kan være helt trygge.

Alle behandlers som likeverdige og viktige.

Mennesker rangeres som mer eller mindre verdt ut i fra ulike kriterier.

Nødvendig informasjon gis og er tilgjengelig for alle berørte parter.

Informasjon holdes tilbake og brukes i et maktspill. Mye skjulte agendaer.

Kulturen preges i stor grad av åpne beslutningsprosesser.
Alle får mulighet til å uttale seg og blir hørt.

Beslutninger tas i lukkede rom av en "elite".
Bare noen uttaler seg og blir hørt.

Mangfold er en ressurs som verdsettes og ansees som en styrke i teamsamarbeid.

Det (eller de) som er annerledes sees på som en trussel eller som mindreverdig.

Det skapes rom for refleksjon, diskusjon og kritiske spørsmål og dette betraktes som positive bidrag.

Uenighet eller kritiske spørsmål ansees som negativt og blir møtt med ulike hersketeknikker.

Mennesker tør å si hva de tenker og mener.

Mennesker tør ikke stå  opp for det de mener og er redd for å skille seg ut eller bli oppfattet galt.

Mennesker kjenner frihet til å handle ut fra sin overbevisning og sine verdier.
Indrestyrt.

Mennesker styres i stor grad ut i fra frykt og andres forventninger.
Ytrestyrt.

Folk gir gode og konstruktive tilbakemeldinger til hverandre og det er lite baktalelse.

Baktalelse, mistenkeliggjøring og fordømmelse av andre preger kulturen.

Respekt går alle veier, både oppover, nedover og til siden.

”Respekt” går bare oppover eller der man kan oppnå fordeler.

Lederskapet skaper trygge team der menneskene motiveres ut i fra entusiasme og ansvarlighet.

Lederskapet bruker ulike former for hersketeknikker for å oppnå resultater og for at folk skal bidra.

Mennesker har høy verdi for andres grenser.

Det er vanlig å pushe andres grenser eller manipulere for å ”hente ut” det man ønsker.

Man fordømmer ingen når de gjør feil.
Man blir gitt nye sjanser. Man heies frem!
Man skaper en kultur der man tar læring av feil.

Det er lite rom for å feile.
Det å feile er risikofylt fordi man da blir degradert, latterliggjort eller straffet.

Går noe galt, hjelper man hverandre og fokuserer på å løse problemet og ikke utpeke noen som syndebukk.

Går noe galt, trekker folk seg og vil ikke bli assosiert med syndebukken.

Mye innovasjon- fordi det er rom for nytenkning og aksept for å prøve og feile.

Lite innovasjon – fordi det ikke er rom for ”å tenke ut av boksen” eller feile.

Man er ærlig og deler egne feilgrep slik at andre får muligheten for å lære og rutiner eventuelt kan endres.

Man skjuler det hvis man har gjort noe feil, da det kun får negative konsekvenser og vil bli brukt mot en.
Motstand mot å melde egne avvik.

Mennesker opplever at de har handlingsrom og får mulighet til å utvikle seg og vokse.

Mange opplever seg begrenset og føler at de ikke får utviklet sitt potensiale.

God samarbeids- og delingskultur .
Man deler kunnskap med hverandre og utveksler erfaringer for å gjøre hverandre gode.

Dårlig samarbeids- og delingskultur.
Man er restriktiv med å dele kunnskap, siden det kan gi andre fortrinn.

Delt kunnskap skaper mange og viktige synergier.

Lite synergier fordi det er lite reelt samarbeid og utveksling.

Man anerkjenner og respekterer andres arbeid og ideer. Anerkjennende kultur.

Man snakker ned andres arbeid og idéer eller tar ære og fortjeneste av det.

Mennesker tør å ta plass, eksponere seg og bidra.

Bare de ”sterkeste” tør å ta plass og hevde seg.

Latteren sitter løst og det er mye humor.
Folk har selvironi og kan le av seg selv.

Lite latter. Humor skjer ofte på bekostning av andre. Sarkasme.

Mennesker med integritet og gode verdier verdsettes høyt.

Mennesker som har status og posisjon verdsettes høyt.

Det er viktig å være ekte, ansvarlig og vennlig.

Det er viktig å fremstå som perfekt, suksessfull og rik.

Å vise sårbarhet ansees som modig og noe som bidrar til åpenhet og utløser støtte fra miljøet. Det oppleves lett å be om hjelp.

Å vise sårbarhet ansees som svakhet og brukes mot deg.
Det oppleves vanskelig å be om hjelp.

Man sier fra når man ikke skjønner noe.
De er greit å stille "dumme spørsmål"

Få tør å stille spørsmål og vise at de ikke forstår eller mangler kunnskap om noe.
Folk er redde for å fremstå som dumme.
Det er viktig å imponere.

Vil du bruke Highfive-programmet på din skole?