Hvordan?

Hvordan kan Highfive være med å endre en negativ kultur?
I motsetning til eksisterende anti-mobbeprogrammer har Highfive valgt å fokusere på hersketeknikker. Hersketeknikker er noe alle benytter seg av, mer eller mindre, bevisst eller ubevisst, og noe alle blir utsatt for. Derfor er Highfive relevant for alle og det engasjerer!

I Highfive-programmet introduseres elevene for noen enkle modeller. Dette kan bidra til å åpne opp for mange spennende og viktige refleksjoner og diskusjoner. Og fordi vi alle bruker hersketeknikker, blir det lettere å snakke om dette i en ikke-dømmende atmosfære. Her er det ingen som skal tas! Alle er på oppdagelsesferd i eget liv og alle utfordres. Klarer man å skape et trygt rom for å snakke om hersketeknikker, vil man også erfare at det blir mye latter og humor når elevene begynner å dele sine refleksjoner, til tross for at dette er alvorlige og sårbare temaer.

Highfive-programmet hjelper den enkelte til å sette grenser og stå opp for seg selv og andre, ta viktige verdivalg og bygge integritet. Highfive bidrar også til dybdelæring gjennom økt forståelse for de ulike verdibegrepene og evnen til å se disse verdiene i et samfunnsperspektiv og i en global sammenheng.
Hvorfor er det så vanlig å bruke hersketeknikker?
Det kan være mange grunner til at mennesker benytter seg av hersketeknikker. Det kan skyldes ren egoisme, misunnelse eller det kan være for å sikre sitt eget behov for trygghet, tilhørighet og anerkjennelse. Hersketeknikker brukes for å hevde seg selv og egne interesser, uavhengig om det skjer på andres bekostning. Man kan benytte det for å ta kontroll, få gjennom viljen sin, få en posisjon eller markere styrke. Når bruk av hersketeknikker ikke blir konfrontert, men tvert imot gir uttelling i form av status og makt, utvikler det seg fort til å bli en del av en kultur. Mange vil da tenke at denne måten å behandle hverandre på er greit, og vil kanskje ubevisst ta etter.
Hva er forskjellen på mobbing og bruk av hersketeknikker?

Mobbing er når én eller flere personer med vilje og gjentatte ganger sier eller gjør ubehagelige og sårende ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. (Dan Ulweus)

Hvis vi bruker Dan Olweus sin definisjon av mobbing, blir det tydelig at hersketeknikker ikke nødvendigvis kommer inn under begrepet mobbing. Hersketeknikker benyttes ofte uten at det nødvendigvis er gjentagende, ondsinnet eller rettet mot personer som har vanskelig for å forsvare seg. Men det betyr ikke at det er greit. Bruk av hersketeknikker er svært ødeleggende og skaper utrygge og usunne relasjoner og fellesskap.

Når noen mobber andre, benytter de seg alltid av én eller flere hersketeknikker. Derfor er det lurt at vi lærer oss å gjenkjenne disse teknikkene. Kunnskapen om hersketeknikker gir oss et mer nyansert språk for å snakke om mobbing og skaper en større bevissthet og forståelse for hva som faktisk skjer.

Hva skal til for at alle skal trives og yter sitt beste?
Hva skal til for at mennesker samarbeider godt?

Dette er helt fundamentale spørsmål å stille, enten målet er et godt og trygt læringsmiljø, et bærekraftig samfunn eller sunne og velfungerende mennesker og relasjoner.

I  klassemiljøer der det brukes mye hersketeknikker, påføres både lærere og elever store energitap. Skal vi lykkes med å bygge gode og trygge læringsmiljøer, må elvene i større grad bevisstgjøres og motiveres til å møte hverandres behov og skape de trygge rommene. Vi trenger å snakke ærlig om hva det er som skaper underskudd og gjør at mange føler seg utrygge, ekskludert eller degradert. Først da kan man for alvor begynne å bygge en kultur der alle får mulighet til å delta og bidra til fellesskapets beste - der barn og unge forstår at alle vinner ved å behandle andre bra.

Hvorfor er det så viktig å myndiggjøre den enkelte elev?

I den nye mobbeloven har skole blitt pålagt et større ansvar med å forhindre mobbing. Det er en selvfølge at det er de voksne og skolens ledelse som har ansvaret for å sikre at alle elever har et trygt og godt skolemiljø. Men skal vi lykkes i dette, må elevene selv rustes til å stå opp mot hersketeknikker og mobbing.

Empowerment handler om opplevelsen av å ha kontroll over eget liv. Det motsatte er en følelse av avmakt og hjelpeløshet og opplevelsen av å være overlatt til andre menneskers kontroll. Det er følelser man lett får, hvis man er utsatt for hersketeknikker og mobbing. I slike situasjoner er det lett å miste troen på seg selv.

Ønsker man å fremme empowerment hos seg selv eller andre, handler det om flere ting. For det første er det viktig at selvfølelsen og selvtilliten styrkes, samtidig må man få økt kunnskap og mestringsfølelse. Gjennom en bevisstgjøringsprosess vil man kunne se tydeligere hva man har vært eller er utsatt for. Når man blir seg bevisst på det som skjer og får nye ferdigheter til å mestre slike situasjoner, får man styrke til å reise seg og stå opp for både seg selv og andre.

Det er mange fordeler med å myndiggjøre elevene på dette området.

  • For det første er det mange blindsoner på en skole, der voksne ikke er tilstede og har mulighet til å få med seg hva som skjer.
  • For det andre skjer mobbing ofte ”under radaren” for de fleste. Man kan sitte i samme rom eller til og med i samme gruppe uten å fange opp det som skjer. Skolene understreker overfor forskerne at de har sett en endring over tid, fra synlig, fysisk mobbing til mer skjulte konflikter, krenkelser og mobbing.  
    (OsloMet -
    Ingunn Marie Eriksen)
  • For det tredje skjer ikke mobbing bare på skolen. Det skjer også på fritiden og på nettet.
  • Og sist men ikke minst. Lærer man seg å gjenkjenne hersketeknikker og stå opp mot dette i ung alder vil man være bedre rustet til å håndtere dette senere i livet.
Vil du bruke Highfive-programmet på din skole?